Slovenien – en gömd liten pärla

Vilken härlig överraskning Ljubljana och Slovenien är! Ljubljana är en mycket vacker stad med läcker arkitektur, lummiga kanaler, mysiga små gator och vackra broar.

Uppe på kullen, i mitten av staden, ligger det vackra Medeltida slottet som man kan ta sig upp till med linbanan. Här uppe ser du ut över hela staden och i bakgrunden reser sig de snöklädda alperna.

Ljubljana är en modern huvudstad i gemytlig småstadstappning. Staden påminner lite om Prag eller Wien med sina pampiga barocka byggnader med utsmyckningar och vackra detaljer. Ljubljana har lika många invånare som Malmö, d v s ca 300 000 och i den här lilla staden finns allt – på promenadavstånd. Sedan Slovenien blev självständigt 1991 så har landet blivit mer ekonomiskt välmående och det kan man se på de gamla vackra husen som rymmer moderna gallerier, design boutiquer och trendiga restauranger och caféer.

Ljubljana är känd för att vara en väldigt grön stad och den delas av floden Ljubljanica som kantas av stora träd och vackra byggnader. Här nere vid kanalen finns en färgglad marknad där det är mycket myller och folk, och här säljs frukt, blommor och mycket annat.

        

Slovenien har mycket att erbjuda, från att åka skidor i alperna, härliga vingårdar, grottor, härliga SPA och en 46 km lång kustremsa som vetter ut mot Adriatiska havet.

Från Ljubljana kan du på ungefär en timme åt alla väderstrecken vara i fyra olika länder – norrut ligger Österrike, nordöst ligger Ungern, sydöst ligger Kroatien och västerut ligger Italien.