Jugendstil staden Riga, Lettland

Lettland är det mittersta av de tre baltiska länderna. Landet har tillsammans med Estland och Litauen, efter kommunismens fall under 1990-talet, attraherat mängder av turister, som har velat uppleva det tidigare östblockets särskilda kultur på närmare håll.

Riga har ett myllrande musik- och kulturliv och den är också världsmetropolen för Jugendarkitekturen (Art Nouveau). Ingen annan stad i världen har bevarat så många fantastiska hus, som byggdes i denna stil som dominerade i övergången mellan 1800- och 1900-talen. Mer än 700 hus, eller närmare 40 procent av alla byggnader i centrala Riga är byggda i Jugendstil. De lekfulla fasaderna rymmer finurliga torn, ansikten, målningar och udda utsmyckningar. Att promenera här känns lite som att promenera genom en tecknad film.

Riga är en stad med atmosfär och har på senare år blivit ett populärt resmål för oss svenskar. Staden känns som en blandning av Paris och Wien, och på grund av stadens enorma tillväxt kan du uppleva mängder av lyx. Det här är en stolt stad, en stad av vatten och palats, av kaféer och kastanjekantade avenyer. Uppför floden Daugava seglar Östersjöfärjorna för att ankra mot en fond av slanka kyrkspiror, höghus och tegeltak.

Gamla stan i Riga är litet och är i stort sett bilfri vilket gör det lätt att ta sig runt överallt till fots. Sedan en tid tillbaka är Gamla stan med på Unescos världsarvslista, tillsammans med jugendkvarteren. Här möts en labyrint av gränder, torg och låga hus, där en del hus förvandlats till finurliga restauranger, pubar och butiker.

Staden har ett livligt nattliv, och ett mycket imponerande utbud av restauranger och kaféer. Stanna till på en mysig pub på Livutorget och ta ett glas och låt tiden rinna förbi.

En halvtimme från Riga ligger Jurmala. Denna sommarort är den största badorten i de baltiska länderna och är känd för sina naturliga skatter som det milda klimatet, havet, friska luften, botande leran och mineralrika vattnet. Attraktionen för Jurmala gömmer sig i sin nästan 33 km lång vita sandstrand, den stora granskogen och floden Lielupe. I Jurmala kommer du att upptäcka en kombination av charmiga trähus byggt i början på förra seklet och moderna hotell.