Oh la la!... Paris!

      

Paris är Frankrikes huvudstad och är uppdelat i 20 arrondissement eller stadsdelar. Staden besöks årligen av ca 30 miljoner utländska besökare. Staden delas av floden Seine och i mitten av floden hittar man de två öarna, île de Cité med Notre Dame samt île Saint-Louise. Mer än 30 broar förbinder den högra och vänstra stranden. Arrondissementen som finns i staden stammar från äldre tider, nr 1 är Paris absoluta centrum och sen är de numererade medurs som en snigel upp till nummer 20. Arrondissementen tillkom allteftersom Paris växte allteftersom man började räkna närliggande byar till Paris. Idag används arrondissementen till att lätt beskriva var i staden man befinner sig. De 20 arrondissementen är 11 kilometer i diameter. Varje arrondissement i staden har idag sin charm och identitet.

Paris har länge varit aristokraternas stad och idag förknippas staden med mode, konst, romantik och gastronomi för alla smaker.  

Paris är världskänd för många av sina sevärdheter och många syns ofta i filmer och TV-serier. Några av de mest kända är Louvren, Eiffeltornet och Triumfbågen. Under en dag i staden hinner man besöka och uppleva flera av sevärdheterna.

Paris erbjuder allt från exklusiv shopping i butiker som Gucci, Prada och Louis Vitton till vintage och prylmarknader. Den exklusiva delen brukar kallas för den gyllene triangeln och sträcker sig från Place de Concorde, upp mot Champs Elysée och Triumfbågen till Place de l’Alma.

Staden har ett rikt restaurang, café och nöjesliv. Man kan hitta mat från världens alla hörn men vanligast är det att man hittar en Bistro eller Brasserie men fransk, vällagad mat med rena och enkla smaker. Runt om i staden kan man även hitta små vinbarer med stort sortiment och möjlighet att köpa vin per glas. Frankrike och Paris är även känt för sina bakverk och ett måste vid ett besök i staden är att prova en crêpe, croissant eller tarte som är en liten paj.

I Paris nattliv finns det något för alla smaker, på stadens många barer samlas parisarna för att njuta av gott sällskap och ett glas vin, de latinska kvarteren samt Marais är populära områden att träffas i för en drink. För den som vill gå ut och dansa finns nattklubbar för alla grupper och musiksmaker. Paris erbjuder ett varierat och pulserande nattliv.

Vi önskar er en riktigt trevlig vistelse i Paris!